VAKANTIEMODUS 3

VERTRAGEN

Vertragen, een mooi vakantie-woord en iedereen heeft er wel een bepaald idee over, alleen nu nog het doen…

🌞De stappen om te vertragen is niet voor iedereen hetzelfde, net zoals het gevoel van ontspanning voor iedereen anders kan zijn. Een ding is hetzelfde: vertragen doe je door even op de rem te trappen, bewust te zijn van wat je aan het doen bent en waarom je de dingen doet die je op dat moment doet.

🌞Vanuit onze voorouders is de zomer al een belangrijke periode voor rust, ontspanning, plezier, samenzijn, reflectie en te vertragen. Een onderbreking in de dagelijkse bezigheden, genieten van wat er is zonder het te zoeken.

🌞Vertragen op vakantie is makkelijker gezegd dan gedaan, vooral als je vanuit de hectiek de nodige rust en ontspanning zoekt. Het is even schakelen voor je brein, je fysieke lichaam, je emoties. Van alertheid, de “aan”-stand naar ontspanning, de “standby”-stand. Vertragen gaat om het zijn in plaats van het doen. Van het zijn in het Hier en Nu, in plaats van waar je dan ook met je gedachten mag zijn.

🌞Maar wanneer ben je dan in het Hier en Nu? Door geen afleiding te zoeken in de “lege” momenten, maar ter plekke te kijken en voelen van wat er is. Dat er niks moet, maar alles mogelijk is.

🌞Vertragen betekent voelen, je zintuigen gebruiken en echt voelen wat je nu nodig hebt en wilt doen. Door vertragen maak je je hoofd leeg en komt er ruimte vrij voor inzichten, voor ideeën.

🌞Vertragen, een stapje terug doen, tot rust komen, tot ontspanning komen, zonder te forceren.

🌞Vertragen…stil staan en verwonderen, dat is vertragen voor mij. Vertragen is de lege momenten opzoeken, zonder deze op te vullen. Je niet laten leiden door je gedachten, maar door je gevoel en intuïtie.

Een mooi voorbeeld is de manier van wandelen: Wandel je voor de kilometers of wandel je om jezelf te laten verrassen door de omgeving en het niet uitmaakt hoeveel km je loopt, maar om wat je onderweg allemaal tegenkomt….

🌞Vertraag, geniet en ervaar….