Je hoort het vaak als goed bedoeld advies: Rust maar lekker uit, doe het maar rustig aan, pak je rust, etc. Ik hoor ook vaak mijn klanten zeggen: “Ik wil rust, rust om me heen. Ik zou zo graag rust willen ervaren.”
Maar wat is RUST nu eigenlijk? Wanneer pak je nu je rust en wat is rust voor jou?
Een klant van mij zei laatst: “Ik moet het rustig aan doen, meer tijd voor mezelf inplannen, meer mijn rust pakken. Maar ja, ik zie mezelf niet op de bank zitten en niks doen. Ik word daar eerder onrustig van, dan rustig en ontspannen.” Of: “Men zegt dat mediteren of Yoga goed voor mij zou zijn, mij tot rust zal brengen, maar ik krijg er al de kriebels van als ik er aan denk.”
Het eerste wat ik dan vraag is: “Wat is Rust voor jou?” “Hoe ervaar jij Rust? Waar heb jij rust voor nodig?” Want weet je, iedereen is verschillend, iedereen ervaart Rust op een andere manier en op een ander niveau. Wat voor de een rust is, is voor de ander onrust, en zo ook omgekeerd. Om Rust in kaart te brengen, moet je eerst weten op welk niveau je rust nodig hebt….
Verschillende niveau’s
Je kunt bijvoorbeeld rust nodig hebben op fysiek niveau (lichaam), mentaal niveau of emotioneel niveau. Ieder niveau heeft een andere aanpak nodig. Op de bank zitten en niks doen is op fysiek niveau misschien fijn voor je lichaam, maar op mentaal niveau brengt het juist een hoop onrust. Op mentaal niveau heb je een soort van afleiding nodig en dien je je focus te verleggen. Mentale rust kan je bijvoorbeeld krijgen door te sporten, wandelen, een goed boek te lezen, film te kijken, puzzelen, creatief bezig zijn, etc.
Fysieke rust zorgt ervoor dat je lichaam kan herstellen. Mentale rust zorgt ervoor dat je gedachten tot rust komen, dat je hoofd op stilstand staat. Emotionele rust zorgt ervoor dat je niet overloopt, dat je je emoties accepteert en niet onderdrukt. Dat ze er mogen zijn en tot ontlading komen.
Bewustwording
Je rustmomentjes hoeven ook niet groot en/of lang te zijn, het gaat om de bewustwording, je moment nemen, kijken wat je nodig hebt en voor jezelf kiezen. Tijd voor jezelf nemen en deze tijd ook voor jezelf benutten. Hoe je het invult is aan jou. Het is vaak dat men het overzicht kwijt is, dat men door de bomen het bos niet meer ziet. Men heeft een bepaald idee (overtuiging) van rust, iets wat ver weg is en onbereikbaar, terwijl het juist dichtbij is.
Overtuiging
Het zijn de woorden “rust nemen” die het hem doen. Er zit voor velen een overtuiging op. “Rust nemen” wordt vaak gezien als “niks doen”. En “niks doen” wordt weer gezien als “lui zijn”. En “lui zijn” ja daar vindt men dan ook weer wat van. Raar hoe deze wereld in elkaar zit. Wat je ook doet, de omgeving vindt er altijd wel iets van. Het gaat erom dat je weer tot jezelf komt: fysiek, mentaal en emotioneel. Dat je weer een aansluiting vindt met jouw eigen innerlijke systeem. Goed voor jezelf zorgen en luisteren naar je lichaam hoort daarbij.
Een andere klant van mij zei: “ik zou niet weten hoe ik tijd voor mezelf moet inplannen. Mijn dagen zijn al zo vol.” Ze rijdt voor haar werk naar haar klanten toe. De hele dag is ze onderweg en als ze thuis is dan heeft ze haar handen vol aan haar gezin. Ze heeft pas “rust” als ze in bed ligt. We nemen haar dag stap voor stap door. Haar reistijd is haar ideale rustmoment. Waarom? Dan is ze niet meer hier en nog niet daar. Ze is onderweg. En in de auto bepaalt ze zelf welke muziek ze op zet, en is ze zich van bewust dat er op dat moment niemand iets van haar vraagt of nodig heeft. Het is haar tijd. Het is een manier van omgaan met wat je hebt, bewust zijn van waar je bent en wat je aan het doen bent. Vaak zitten we met onze gedachten al vele stappen verder en beseffen we niet dat waar we werkelijk zijn veel meer te bieden heeft.
Jezelf leren kennen
Rust nemen of pakken in niet altijd eenvoudig en toch eigenlijk zo simpel. Het is de keuze die je maakt op het moment. Het is in het moment zijn. Het is jezelf kennen en leren kennen.
Ik voel het als mijn lichaam rust nodig heeft, mijn verstand rust kan gebruiken en wanneer het tijd is voor emotionele rust. Aangezien ik al een tijdje last heb van mijn ogen, werd mij geadviseerd om mijn ogen meer rust te geven. Erg specifiek dus. Valt het onder fysieke rust of mentale en emotionele rust? Nee, ik kwam erachter dat al mijn vormen van rust nemen, niet echt van toepassing waren op mijn ogen. Het is meer zoeken naar een zintuigelijke rust. Alleen door het sluiten van mijn ogen, ervaarden mijn ogen diepe rust. Ik kom er nu ook achter hoe vaak we wel niet onze ogen open houden en continue gebruiken. Maar goed rust nemen betekent goed voor jezelf zorgen dus: oogmasker op, koptelefoon op, muziek aan en….genieten van dit nodige en tevens heerlijke rustmomentje.
Meer mensen en vooral de gevoelige onder ons hebben last van zintuigelijke onrust. Denk aan geluid, geur, zicht, smaak…. Deze vorm vraagt dan ook om een andere aanpak. Het gaat erom dat je rust vindt in alle prikkels om ons heen. Zintuigelijke rust heeft tevens direct invloed op onze fysieke, mentale en emotionele rust.
Het gevaar van MOETEN
Maar goed, terug naar rust nemen. Rust nemen is vaak verbonden met MOETEN rust nemen. En vaak worden we al onrustig als we iets MOETEN. Haal het woordje MOETEN weg en er ontstaat al rust. Het begint bij je eigen keuze. Je hebt altijd een keuze, hoe druk je het ook hebt. Door even stil te staan en bewust in het hier en nu te zijn, ervaar je al meer rust.