VAKANTIEMODUS 1

ONT-PRIKKELEN OP VAKANTIE

Ben je op vakantie, ben je alweer terug of ga je nog op vakantie….

Weg van onze dagelijkse routine

Vaak gaan we op vakantie om even weg te zijn van onze dagelijkse routine, onze omgeving. Even iets anders, nieuwe omgeving, om de rust op te zoeken, de zon, het avontuur, om te ontladen en weer op te laden voordat we weer terugkeren in ons vertrouwde doen en laten.

Maar ook op vakantie kan je overprikkeld raken door alle indrukken en verschillende mensen om je heen. Je kunt overweldigend raken door alles wat je ziet, voelt en ervaart.

Verschillende lagen van ervaren

Je brein en je lichaam hebben rust en tijd nodig om alle indrukken te verwerken, te doorvoelen en eigen te maken. Er zijn verschillende lagen van ervaren, van genieten, van tot je nemen en energie toelaten. Verschillende fases die we doorlopen: Zien-Voelen-Beleven. Of zoals ik in mijn cursussen altijd uitleg: Weten-Voelen-Doorvoelen-Ervaren.

En dat alles gebeurd, bewust maar ook onbewust, op verschillende niveaus (mentaal, emotioneel, fysiek en spiritueel) in ons lichaam. Het ene niveau vraag om ontspanning, terwijl het andere niveau juist behoefte heeft aan prikkeling. Het gaat om het vinden van de balans tussen al je zintuigen, tussen prikkeling en ontprikkelen.

Zintuigen

Onze zintuigen staan namelijk altijd aan, is het niet bewust dan wel onbewust: zien, horen, voelen, ruiken, proeven en aanraken. En dan heb ik het nog niet over de helderziende zintuigen.

Vakantiemodus

Iedereen heeft zijn eigen unieke vakantiemodus. Ken jezelf en weet wat je nodig hebt, waar je energie van krijgt. Voor mij is dat de combinatie tussen cultuur en natuur, tussen zijn en doen, tussen me-time en family-time.

Zorg voor de nodige balans tussen ontdekken, actief bezig zijn en rust, tussen ontladen en opladen en zorg voor voldoende afwisseling en prikkeling in je zintuigen.

Dan kan je op vakantie optimaal ont-prikkelen, ont-moeten, ont-binden, ont-spannen en ont-wikkelen.

Ik wens je een fijne vakantie toe!