Litha

LITHA, het Keltisch Midzomerjaarfeest wat in het teken staat van licht, de zon en vuur. Een feest vol vreugde, muziek en dans. Men viert de langste dag van het jaar: de zon bereikt zijn hoogste punt, zijn zonnekracht is nu het sterkst. Litha start vanavond ( 20 juni) wanneer de zon ondergaat en gaat de hele nacht (kortste nacht) en dag (langste dag) door totdat de zon weer ondergaat. De dag van deze zonnewende markeert een keerpunt, vanaf Litha worden de dagen weer korter en de nachten weer langer tot Yule, het Midwinterfeest. Litha viert zowel een hoogtepunt als een keerpunt in de cyclus van de natuur.

Groei, overvloed en voorspoed

Litha is een viering van groei, overvloed en voorspoed. Van in je kracht staan, liefde en vreugde. Van inspiratie en magische wensen. De natuur is op zijn krachtigst en barst van de energie, groeikracht en vitaliteit. Traditioneel wordt rond deze tijd Sint Janskruid, Boerenwormkruid en Bijvoet geoogst. Litha is het laatste jaarfeest wat in het teken staat van de groei in de natuur. Hierna start met Lughnasadh (augustus) het seizoen waarin geoogst gaat worden.

Vreugdevuur

Litha wordt gevierd met het aansteken van grote vreugdevuren en het verwelkomen van de eerste zonnestralen. Traditioneel sprong men over deze vuren om geluk en kracht af te dwingen en om symbolisch dat gene weg te branden dat wat men niet meer nodig had.

Honing

We vieren de zomer en de zomer is de tijd van honing. Honing is een belangrijk symbool en gebruik wat hoort bij Litha. Mede is een alcoholische drank die gebrouwen word van honing en veel gedronken wordt gedurende dit Keltische jaarfeest.

De sluier tussen onze wereld en de wereld van de natuurwezens en elfen is tijdens Litha dunner dan anders. Honing wordt niet alleen gebruikt voor Mede. Volgens legenden zou honing ook favoriet zijn bij de elfen. Vier Litha met een honingoffer aan de elven en sta open voor hun vreugdevolle energie.

Vier Litha met

  • een Midzomeraltaar. Haal de zon in huis met bloemen, kruiden en planten. Maar ook met symbolen die voor jou de zon symboliseren, stenen, foto’s, kaarten, etc. Voeg daar ook edelstenen zoals carneool, tijgeroog, citrien en jade aan toe.
  • het maken van een vreugdevuur. En dat vuur hoeft niet groot te zijn. Het kan een vuurvast schaaltje zijn met wat hout of kooltjes dat je aansteekt. Strooi wat rozemarijn in het vuur als een mooi ritueel en/of offer aan de zonnegoden.
  • kaarsen: Steek aan de vooravond van de langste dag allerlei kaarsen aan om de zon te eren. Blijf wakker of sta juist extra vroeg op om de eerste krachtige zonnestralen te verwelkomen/ te omarmen. Laat hierbij oude energie los en verwelkom deze nieuwe energie.  
  • het maken van een kruidenwis of een wenspotje bestaande uit verschillende kruiden voor bescherming, geluk, zonnekracht, reiniging en inspiratie. Heerlijk om je op deze manier te verbinden met de kracht uit de natuur.
     

Fijne Litha!