Jezelf op nummer één zetten

JEZELF OP NUMMER ÉÉN ZETTEN, een dingetje voor velen, zeker niet makkelijk en voor sommigen van ons voelt dat zelfs egoïstisch en/of arrogant. Maar is dat ook zo? Betekent het niet gewoon: van jezelf houden en rekening houden met je eigen gevoelens en emoties in plaats van de focus leggen op die van een ander? Ik kom dit thema vaak tegen in mijn praktijk. Het blijft voor velen moeilijk om zichzelf op één te zetten. We weten het allemaal wel, maar doen is iets anders.

Egoïstisch, arrogant of gewoon weg van jezelf houden?

Wat is het nu eigenlijk “jezelf op nummer één zetten”? Het is niet meer of minder dan jezelf belangrijk genoeg vinden, jezelf waardevol vinden, jezelf iets gunnen, jezelf liefde en ruimte geven. En dat hoeft helemaal niet op een egoïstische of arrogante manier. Gewoon weg jezelf zijn en in jezelf geloven. Hoeveel mensen laten zich niet beïnvloeden door de mening van anderen, vergelijken zichzelf met anderen? Alsof situaties hetzelfde zijn, alsof gevoelens hetzelfde zijn. Als dat zo is, waar zijn die handleidingen dan te vinden?  Hoeveel mensen denken niet: Als iedereen zo denkt, dan zal het wel waar zijn. Maar wat is waar, wat is normaal? Wie heeft dat “normaal” uitgevonden? Waar is onze zelfkennis en “zelf-denken” gebleven?

De zoektocht

Veel cliënten van mij laten zich beïnvloeden door hun omgeving. Maar komen erachter dat ze hier zelf erg onrustig van worden, voelen zich uitgeput, vermoeid, leeg, hyperventileren en ervaren zelfs paniekaanvallen. Ze willen graag weer zichzelf zijn en bij zichzelf blijven. Het is niet makkelijk, vooral niet als je gewend bent je continue aan te passen aan een ander, aan je omgeving. We kunnen eigenlijk zoveel, zoveel meer dan we denken. Ieder mens is op zoek naar vreugde en geluk in zijn leven. Een zoektocht die eigenlijk meer gericht is op wat we niet hebben of wat we niet zijn, dan op wat we al wel hebben en wel zijn. Maar we wachten, wachten en wachten tot ons moment daar is. Maar wanneer is dat dan? Want waar wachten we op? Tot het rustiger is, tot de kinderen groot zijn, tot je een andere baan hebt, tot je verhuisd bent, tot volgend jaar? Alles veranderd, alles is in beweging. Je omgeving, maar ook jij zelf. Zo is er altijd iets, iets om weer te wachten tot het volgende moment…

Houvast

De tijd vliegt op die manier voorbij, dagen, weken, maanden, zelfs jaren…Je leeft meer in de toekomst, dan in het nu. Je kunt heel gemakkelijk gevangen raken in al je wensen. En de enige controle die je hebt, ligt in het NU. Waar je nu bent, wat je nu doet, wat er nu gebeurt. We zoeken zoveel houvast, zekerheid, stabiliteit om ons heen. En als deze niet voldoet verleggen we deze weer.  We proberen er controle over te hebben, te krijgen, maar iedere keer glijdt het weg…

Doel

Eigenlijk is het zo: hoe minder controle je ervaart, hoe meer controle je eigenlijk hebt. Het gene wat je nu doet, zet iets in beweging, zorgt ervoor dat je vooruitkomt. Als je een doel hebt, als je iets wilt voor in de toekomst is het heel belangrijk dat je weet waar je nu bent, waar je nu staat. Alles wat je nu doet, draagt bij aan het verwezenlijken van je uiteindelijke doel.

Maar goed, even terug naar “jezelf op nummer één zetten”

Je belangrijkste relatie

De belangrijkste relatie die je in je leven hebt, is die met jezelf. Niemand anders heeft dezelfde ervaring in het leven als jij. We zijn vaak bescheiden over ons eigen weten, kunnen, denken, voelen, etc. En dat is oké, we willen ons vaak niet groter voor doen dan een ander, en dat hoeft ook niet. Zolang het je maar niet beperkt, zolang je jezelf maar niet minder gaat voelen dan die ander. Iedereen is gelijk, iedereen is uniek, iedereen is ergens goed in en iedereen maakt fouten. Iedereen kent het gevoel van onzekerheid, van twijfel en van falen.

Jezelf op één zetten

“Jezelf op één zetten” betekent dat je jezelf serieus neemt, dat je naar jezelf luistert, dat jouw mening er ook toe doet, dat je jezelf tijd en ruimte geeft om te ontwikkelen, om te groeien. Dat je zelf achter het stuur zit van je leven. Dat jouw geluk niet afhankelijk is van anderen, maar dat het komt uit je eigen ervaringen en momenten, dat je dankbaar bent en alles in je leven niet voor lief neemt. Dat ook jij belangrijk bent in het leven van anderen. Dat je onbewust spiegelt, motiveert, leert en geeft aan diegene die het op dat moment ontvangen. 

“Jezelf op één zetten” wil niet zeggen dat je alleen maar met jezelf bezig moet zijn, dat alleen jouw meningen tellen. Nee, dan spreken we van egoïsme of zelfs arrogantie.  “Jezelf op één zetten” is meer dan dat. Het is niet zo dat je anderen laat vallen, dat je anderen minder waard vindt. Nee, ze zijn net zo waardevol. Je hoeft namelijk niet alles te weten of alles te kunnen, we hebben elkaar ook nodig. Het is een samenwerking, een wisselwerking. Een natuurlijke balans in geven en nemen. In delen en ontvangen. In ontwikkelen en ont-wikkelen. We zijn aangesloten op een onzichtbaar netwerk van energiestromingen. Iedereen mag ontvangen, iedereen mag eraan deelnemen. Jij bent net zo’n belangrijke schakel in het leven, als een ander. In je leven ontmoet je mensen niet zomaar. Het is bedoeld met een reden dat ze op je pad komen. Maar ook andersom: jij komt ook met een reden op hun pad.

Het gaat erom dat je bewust bent van waar je bent, wat je voelt, wat je ervaart, wat je denkt, en dat het er allemaal mag zijn. We zijn allemaal verbonden met elkaar. Alles staat en is in verbinding met je omgeving.

Liefs Ellen