Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS)

Prikkelbare darm syndroom (PDS) en Hooggevoeligheid.

Ik kom het iedere keer weer tegen, welk blad ik ook lees. Nu stond er weer een stukje over in het Stadsblad: “Prikkelbare Darm Syndroom, volop in de publiciteit”. Ik ben benieuwd wat ze er nu weer over schrijven…

Want ook ik kreeg, na vele onderzoeken in 2003, als eerste diagnose: Prikkelbare Darm Syndroom. Waarom? Ze konden niks ernstigs vinden, wisten niet wat er met mij aan de hand was, dus stopten ze mijn klachten maar in het hokje overige of te wel: PDS met als advies: Je zult er mee moeten leren leven. Nou daar stond ik dan…en nu? Ik wist dat er meer aan de hand was en liet het er niet bij zitten. En uiteindelijk werd er bij mij coeliakie (glutenallergie) geconstateerd. Door een glutenvrij dieet verdwenen de ergste klachten en kon ik weer “normaal” functioneren, maar de gevoeligheid bleef: PDS.

Nu kom ik in mijn praktijk veel cliënten tegen die last hebben van hun buik, hun darmen. Als ik er naar vraag, zeggen de meeste: ach, ik heb last van PDS…

Wat is nu PDS?

PDS behoort tot de zogenaamde functionele buikklachten of functionele maagdarmklachten en is de meest voorkomende chronische darmstoornis. Wanneer bij onderzoek geen zichtbare afwijkingen worden gevonden, maar de klachten wel aanhouden, wordt de diagnose PDS gesteld. De klachten worden veroorzaakt door een overgevoelige darmwand of verstoorde bewegingen van de darm. De symptomen kunnen per persoon verschillen. (bron: www.mlds.nl)

Volgens het artikel in het Stadsblad lijden circa 3,5 miljoen mensen in Nederland aan een prikkelbare darm. Tegenwoordig zijn steeds meer wetenschappers van mening dat de typische darmklachten bij een prikkelbare darm door een beschadigede darmbarrière kunnen worden veroorzaakt. Zij gaan ervan uit dat via de beschadigde darmbarrière schadelijke stoffen en ziekteverwekkers in de darmwand binnendringen en de symptomen veroorzaken. Bepaalde medicijnen kunnen een uitkomst bieden. Maar helaas niet voor iedereen…

Inmiddels weet ik dat veel hooggevoelige mensen last hebben van hun darmen en de diagnose PDS hebben gekregen. Velen zijn doorverwezen naar een psycholoog en/of een diëtist en tegen anderen is gezegd: je zult er mee moeten leren leven.

Als hooggevoelige persoon ben je extra gevoelig voor sferen, stemmingen en emoties. En alles bestaat uit energie. Elk mens straalt dagelijks energie uit en neemt energie van zijn medemensen en zijn omgeving op. De meeste mensen gaan helaas niet bewust met hun energie om en hebben onbewust veel last van bepaalde energieën (prikkels) uit hun omgeving. Je darmen zijn continue bezig met het enerzijds verwerken van voedsel, anderzijds het verwerken van deze prikkels.

Je darmen zijn een van de belangrijkste organen in je lichaam. Ze bevinden zich in je emotiecentrum. Een centrum waar emoties mogen komen en gaan. Echter worden er door veel mensen in dit centrum veel emoties tegen gehouden en/of opgeslagen. Hoe meer verdrongen en onderdrukte emoties, hoe meer je darmen gaan reageren. Want wanneer we onze emoties verdrongen hebben, kunnen deze ook niet worden verteerd in de darmen.

Buikpijn hebben van spanning. Ken je dat? Spanning is een emotie op basis van een gebeurtenis die nog moet komen: vaak het onbekende. Of buikpijn hebben van het lachen. Wie kent dat niet? Allemaal emoties die een druk uitoefenen op je darmen.

Wanneer een kind klaagt over buikpijn en men kan niets fysieks vinden, dan heeft de buikpijn vaak te maken met de interactie van het kind met de omgeving. Te veel prikkels uit zich vaak in buikpijn. Zeker hooggevoelige kinderen hebben hier last van.

Ook op basis van de chakra’s worden je darmen ingedeeld in het tweede chakra: Het emotiecentrum. Dit chakra is verbonden met het centraal zenuwstelsel. Het innerlijke treedt hier naar buiten. Het is de verbinding met jezelf én met anderen. Je tweede chakra heeft alles te maken met betrokken zijn bij … Het laat je ‘mens-zijn’ zien, hoe je in het leven staat.

Energetisch kijk ik dus heel anders naar je darmen: Ik kijk naar jou als persoon: Wie ben je, hoe reageer je, hoe ga je met je emoties om, hoe sta jij in je leven ? Ik kijk welke blokkades de natuurlijke balans in je lichaam verstoren, welke emoties zijn opgeslagen en wat je nodig hebt om meer rust en ruimte in je lichaam te krijgen.

Dus…heb je veel last van je buik en/of je darmen en heeft de huisarts niks kunnen vinden… En weet je van jezelf dat je erg gevoelig bent voor je omgeving…of herken je jezelf in de volgende kenmerken:

* je kan niet tegen drukte om je heen

* je trekt veel naar je toe

* je kan niet tegen onrecht

* je wilt anderen graag helpen en bijstaan

* je zet anderen op de eerste plaats

* je bent perfectionistisch van aard

* je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel

* je bent gevoelig voor sferen en stemmingen

Ik help je graag om de rust en balans weer terug te vinden in je lichaam.

“ Luister naar het fluisteren van je lichaam, zodat het niet hoeft te schreeuwen…”

Liefs Ellen