Voel jij je weleens onbegrepen?

De zoektocht naar begrip

Begrepen worden, dat willen we eigenlijk allemaal. Het klinkt zo simpel, maar dat is het niet. Er is namelijk een verschil tussen begrepen voelen en begrepen worden. Net zoals er een verschil is tussen begrip tonen en begrip hebben.

Begrepen voelen

Begrepen voelen hebben we nodig in onze ontwikkeling. Het is een vorm van emotionele veiligheid. En als we ons begrepen voelen, ontstaat er emotionele ontspanning en kunnen we pijnlijke emoties beter loslaten. We hebben het ook nodig voor vertrouwen en verbinding kunnen maken met anderen.

Om je begrepen te voelen heb je de aandacht en ruimte van de ander nodig, waarin deze haar of zijn begrip kan tonen. Het gaat dan over goed en aandachtig luisteren, er zijn voor deze persoon, echt horen wat de ander zegt en non verbaal toont. Het gaat om aandacht geven voor de emoties die spelen. Dit alles zonder invulling en zonder oordeel. Oftewel het bekende NIVEA (niet invullen voor anderen).

Begrepen worden

Begrepen worden is niet hetzelfde als begrepen voelen. Bij begrepen voelen ging het om de aandacht en ruimte die je krijgt voor je eigen emoties. Bij begrepen worden gaat het om het ontvangen van bevestiging, goedkeuring. Dan spelen de emoties van de ander ook een rol. Het gaat dan ook niet meer om begrip tonen, maar om begrip hebben en begrip krijgen.

Grenzen

Bij begrip hebben (krijgen) om begrepen te worden gaan we vaak over onze grenzen heen. Wil je echt dat de ander begrijpt wat je bedoelt, dan gaat het niet alleen meer om jouw emoties, maar ook die van de ander. En wilt de ander jou echt begrijpen dan speelt zijn of haar referentiekader een grote rol.

Je kunt alles wel begrijpen, met de ander meedenken, met de ander meevoelen, maar pas op! Er zijn grenzen bij begrip hebben, begrip tonen en begrip krijgen. Te veel begrip hebben voor de ander is een valkuil voor jezelf. Voor je eigen grenzen, je eigen normen en waarden. Veel mensen hebben zoveel begrip voor andermans situatie, dat ze hierin meegaan, het als waarheid aannemen, waardoor ze zichzelf uit het oog verliezen en over hun eigen grenzen heen gaan. Het kan leiden dat je teveel met anderen bezig bent, in plaats van met je eigen gevoel en situatie.

Iemand goed kunnen aanvoelen en begrijpen is fijn, maar te veel met anderen bezig zijn en/of emoties van een ander overnemen kan een valkuil zijn. Het is ook vaak niet wat de ander nodig heeft. Het gevoel en de gedachten van de ander is en blijft van de ander, zo ook de verantwoordelijkheid hierover.

De kunst van goed luisteren

Veel mensen zijn, tijdens het luisteren naar wat de ander zegt, al bezig met wat ze zelf terug willen zeggen, hoe ze willen reageren, waardoor ze uit verbinding gaan en niet echt luisteren naar wat er gezegd wordt. Vaak gebeurt dat onbewust en automatisch, juist omdat je graag de ander wilt begrijpen en zelf begrepen wilt worden. Maar je kunt de ander niet begrijpen door in je eigen gedachten te zoeken naar oplossingen of vergelijkingen.

Referentiekader

Emoties zijn gebaseerd op onze ervaringen en herinneringen, waardoor iedereen een eigen referentiekader heeft. We mogen onderling leren van elkaar, van onze gedachtegang, onze emoties en gevoelens. Zo worden onze mentale en emotionele kaders groter en kunnen we beter omgaan met het herkennen en erkennen van onze eigen grenzen en verantwoordelijkheden.

Bouwstenen van bewustwording

Begrip tonen of begrepen worden. Zo verschillend en toch hebben ze zoveel met elkaar te maken. Het zijn de bouwstenen voor bewustwording en persoonlijke ontwikkeling.

Wil je begrepen worden dan is het uiten van je gevoelens en gedachten erg belangrijk. Anders vult de ander het voor je in en krijgt het een eigen leven.

Wil je begrip tonen, weet dan dat je de ander niet altijd hoeft te begrijpen. Het gaat erom dat je er voor de ander bent, dat je deze de ruimte, geborgenheid en veiligheid biedt om zijn of haar emoties te kunnen uiten.