Balans

Wat is “balans” eigenlijk?

Afgelopen weekend gaf ik een lezing in Goes. We hadden het over energie en wat je nodig hebt om jezelf in je kracht te zetten. Iemand uit de groep stelde mij de vraag: “ wat moet ik doen om weer terug in balans te komen?” Een normale vraag, helaas geen simpel antwoord. Want wat is “in balans zijn” eigenlijk?

Wat is “in balans zijn” voor jou?

Iedereen zal hier zijn eigen antwoord op hebben. Voor de een is het rust, voor de ander misschien flexibiliteit of minder angst of genieten. Iedereen heeft iets anders nodig om in balans te kunnen zijn. En dat is prima. Er is geen simpele oplossing om in balans te kunnen zijn. Het gaat er om hoe wil je je voelen en wat beperkt jou momenteel om je zo te kunnen voelen? Wat heeft jou uit balans gehaald?

De term Balans wordt zo vaak gebruikt, net zoals de term Gronden. Vaak wordt het zo simpel beschreven, dat je denkt: wat doe ik fout, waarom kan ik dat niet? Je vergeet dat je uniek bent. Je bent geen robot, geen massa-product. Wat bij de een werkt, hoeft niet voor jou te werken. Een standaard oplossing is er niet. Iedereen heeft iets anders nodig.

Voor mij is balans: er mogen zijn. Zijn wie je bent. Jezelf met al die anderen op de eerste plaats zetten. Jezelf de ruimte geven om te ervaren, te ontvangen en los te laten. Balans zit hem in het aanvaarden wie je bent met je positieve eigenschappen en negatieve. Pure balans is er niet. 24 uur per dag in balans zijn bestaat niet. Perfectie bestaat niet. Het gaat om het kunnen accepteren wat er is. Want… wanneer is iets positief of negatief? Het is wat jij er van maakt. Zoals in Yin en Yang, heeft iets positiefs iets negatiefs in zich en iets negatiefs iets positiefs in zich. Het is maar net wat je nodig hebt of wat de trigger is. Het leven verandert continue, er is altijd wel iets wat jouw aandacht vraagt.

Balans: Sta open voor mogelijkheden. Geef jezelf ruimte. Vergelijk jezelf niet met anderen. Ga mee in de energiestroming van het leven, zonder jezelf daarin te verliezen.

Liefs Ellen