Ademhaling

Ademhalen, we doen het onbewust. Het gaat vanzelf. Het is een routine van het lichaam. Maar dat wilt niet meteen zeggen dat deze routine goed is voor het lichaam. Heel veel mensen halen namelijk verkeerd adem. In mijn praktijk kom ik het dagelijks tegen: een onbewuste ademhaling. Hoog in het lichaam, niet verbonden met het fysieke, emotionele en energetisch systeem. Onze ademhaling heeft namelijk invloed op elk proces in ons lichaam.

Ademhalen, het lijkt zo makkelijk, maar is eigenlijk best moeilijk. Vooral als je erbij nadenkt, als je bewust op je ademhaling let. Want hoe moet ademen eigenlijk? En als je erbij nadenkt gaat je lichaam ineens gek doen: borst hoog, buik in bij inademing, schouders omhoog, verkramping middenrif en wat allemaal niet meer…

Een ademhaling heeft een ritme en een diepgang. Ben eens bewust van het ritme van jouw ademhaling. Het ritme zegt namelijk veel over je lichamelijke en geestelijke toestand. We worden geboren met een goede ademhaling: rustig en laag in de buik. Kijk maar eens naar een pasgeboren babytje: het buikje gaat rustig op en neer. Ook kleine kinderen, die nog onbevangen in het leven staan, hebben een goede buikademhaling. En als er dan iets spannend is/gebeurd, houden ze hun adem even in, zetten een stap en blazen weer uit alsof er niks aan de hand is (loslaten). Geweldig om die natuurlijke ademhaling bij kinderen te zien. Wij volwassen doen het anders. Wij ademen niet meer naar onze buik, maar blijven boven het middenrif. Door stress gaan we sneller, oppervlakkiger en vaker ademhalen. Sommigen stoppen zelfs een paar tellen met ademen. Daardoor verstoren we de zuurstof balans in ons lichaam. Onze nek en schouders krijgen minder zuurstof en we zijn sneller uit balans.

Maar wat is dan een goede ademhaling?

Er zijn twee soorten ademhaling: borst ademhaling en buikademhaling. De borstademhaling is het meest inspannend en meer energie. Je spant je spieren namelijk aan voor zowel het inademen als het uitademen. Dat hoeft niet bij een buikademhaling. Bij een buikademhaling adem je automatisch rustiger en dieper, waardoor je ontspant. Een buikademhaling werkt kalmerend. Ook is een goede ademhaling belangrijk voor je hartritme.

Test nu jezelf: hoe adem jij? Ga rustig zitten of liggen en let eens op je ademhaling. Waar adem je? Borst of buik? Hoe voelt het ritme van je ademhaling aan: normaal, snel of langzaam? Adem je langs je neus, mond of beide? Ben bewust van hoe je ademt. Volg je adem als je inademt en als je uitademt. Voel het contact met je lichaam.

Nu gaan we een verandering aanbrengen in je ademhaling: Adem in door je neus en adem uit door je mond. Zo ontstaat er een circulatie van opnemen en loslaten. Verplaats daarna rustig je ademhaling naar je buik. Je buik zet op als je inademt en ontspant, veert terug als je uitademt. Doe dit een paar keer en voel dan na. Hoe voelt het om zo te ademen. Hoe voelt je lichaam nu aan?

Door regelmatig de aandacht naar de ademhaling te brengen kan onze houding tegenover de ademhaling ingrijpend veranderen. We worden van de ademhaling bewust.

Door te ademen vanuit je buik ben je meer bewust van jezelf, van je lichaam. Gebruik deze ademhaling dan ook voor meer innerlijke rust, voor een pauze-momentje en om in contact te blijven met jezelf. Adem in het ritme van de golven van de zee of de wind door het hoge gras…

Gebruik je buikademhaling om meer rust te krijgen in stressvolle en onrustige situaties!

Liefs Ellen