Darmklachten

De invloed van onze darmen op ons gehele systeem

Ik heb onlangs de bijscholing “Darmen, je tweede brein” gevolgd. Erg interessante bijscholing die in het teken stond van heel ons spijsverteringssysteem en hoe belangrijk en erg slim je darmen eigenlijk wel niet zijn. Zo hebben je darmen hun eigen systeem en kunnen zelfstandig functioneren.

Wist je dat we bestaan uit: 10% mens en 90% bacteriën?

Miljoenen, triljoenen, biljoenen beestjes zitten in en op ons lichaam. Als beelddenker is dit niet echt een hele fijne gedachte/voorstelling. Maar deze bacteriën zijn nodig in ons leven, voor ons immuunsysteem, voor de vertering in onze darmen. Er zijn goede bacteriën en de zo gehete “slechte” bacteriën. Beide zijn nodig om alles in ons lichaam draaiende te kunnen houden. Is de balans tussen deze bacteriën weg dan kan dat grote invloed hebben op onze spijsvertering, ons immuunsysteem en zelfs onze gemoedstoestand.

In onze darmen wonen biljoenen bacteriën van ongeveer 150 verschillende soorten. En welke bacteriesoorten er in de darm leven, verschilt per persoon. Daarom heeft iedereen ook zijn eigen unieke microbioom. Een gezond microbioom bestaat uit veel bacteriën van verschillende soorten.

Probiotica en Prebiotica

Nu de dagen kouder worden en veel mensen verkouden zijn, worden we langs allerlei wegen geadviseerd over het nemen van Probiotica en Prebiotica. In veel yoghurtproducten wordt bijvoorbeeld Probiotica toegevoegd om dat dat goed zou zijn voor onze weerstand. Maar is dat ook zo?

Probiotica zijn de goede, levende bacteriën die je darmflora gezond houden. Prebiotica zijn een bepaald type vezels en vormen een bron van voeding voor de goede bacteriën in onze darm. Ze stimuleren de groei en/of activiteit van deze bacteriën.

Hebben we standaard probiotica en prebiotica nodig om onze darmen op orde te hebben en te houden? Nee, zeker niet!

Voeding

Als je geen klachten hebt, gevarieerd eet en voldoende beweegt, hebben Probiotica weinig toegevoegde waarde. Maar in de huidige maatschappij wordt helaas veel bewerkt en vet voedsel aangeboden. Dit voedsel mist de nodige vitaminen, mineralen en dus ook vezels voor onze bacteriën. En een gebrek aan goede bacteriën heeft niet alleen invloed op ons spijsverteringssysteem en immuunsysteem, maar ook op onze gemoedstoestand. Zelfs onze lever is afhankelijk van een goed microbioom!

De overvloed van bewerkt voedsel in onze maatschappij, de dwangvorm van hygiëne, overgewicht en alcohol, daar zijn onze darmen niet blij mee. Darmkanker komt helaas ook steeds meer voor in onze maatschappij. En ook de plasticdeeltjes die te vinden zijn in onze ontlasting neemt toe.

Maag-darmkanaal

Het gebruik van Probiotica kan nuttig zijn bij darmklachten of na een antibioticakuur. Maar de meeste bacteriën die verwerkt zijn in voedingsmiddelen worden veelal afgebroken door de hoge zuurtegraad in ons maag-darmkanaal. Je moet dus wel heel veel innemen willen de bacteriën de darmen levend bereiken. Daarnaast is het ene Probioticum het andere niet. Je moet juist net de juiste Probiotica hebben, wil je de juiste bacteriën binnen krijgen.

Stress en emoties

Darmen verteren niet alleen voedsel, ze verteren ook onze emoties. Er vindt wederzijdse communicatie plaats tussen je darmen en je hersenen. Dit betekent dat onze emoties invloed hebben op onze darmen en andersom. Vooral emoties als verdriet, angst, onrust en stress spelen een grote rol bij darmklachten.

Emoties hebben invloed op onze gedachten en op onze lichaamsreacties. Dit heeft weer enorm veel invloed op onze darmen: de samenstelling van ons micriobioom en de vertering van voedingsstoffen. We hebben energie nodig om onze emoties te kunnen verwerken, te kunnen transformeren in ons lichaam. Stress kan bijvoorbeeld buikpijn en misselijkheid veroorzaken, maar ook omgekeerd: als we darmklachten ervaren beïnvloed dat weer onze gemoedstoestand. En zo kan er een cirkeltje ontstaan van wederzijdse beïnvloeding. En dat heeft dan weer invloed op ons immuunsysteem.

Dus niet alleen voeding en beweging zijn belangrijk voor onze darmen. Het zijn ook onze emoties die een grote rol spelen in het wel of niet goed functioneren van onze darmen. Het is dus verstandig om emoties niet te onderdrukken of weg te stoppen.

Serotonine

Daarbij spelen onze darmen, en dan voornamelijk ons microbioom, een belangrijke rol in de aanmaak van serotonine, ons gelukhormoon. Ongeveer 95% van de serotonine in ons lichaam wordt geproduceerd in onze darmen. Een verlaagd serotonine gehalte kan weer invloed hebben op onze gemoedstoestand.

Overprikkeling

En dan hebben we het nog niet gehad over jouw interactie met je omgeving en wat voor invloed dat weer heeft op je darmen. Als mens straal je energie uit, maar neem je ook energie uit je omgeving op. Je kunt daardoor snel overprikkeld raken, wat weer leidt tot vermoeidheid, onrust en stress. En dat zorgt dan weer voor een verstoring in je darmen en dan is het cirkeltje weer rond.

Het is daarom ook belangrijk om regelmatig stil te staan bij jezelf. Om te voelen wat er in je omgaat, waar je energie van krijgt en wat je energie kost.

Bewustzijn

Vindt de balans tussen lichaam, geest en gevoel.
Ga niet meteen denken in oplossingen, maar ga op onderzoek uit. Wees bewust, van wat je eet, wat je doet en hoe je omgaat met je emoties.

Ons lichaam heeft een eigen taal en eigen systeem en is veel slimmer dan we denken of kunnen beseffen. Luister eerst naar je lichaam, vertrouw op haar wijsheid, kracht en zelfhelend vermogen voordat je er allerlei voedingsmiddelen en/of supplementen instopt. Iedereen is uniek, ook je lichaam. Wat voor de een werkt, hoeft zeker niet voor de ander te werken.