Jaar van de Draak

Chinees Nieuwjaar

Het Chinese nieuwjaar begint elk jaar tussen 21 januari en 20 februari, op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december en valt dit jaar op 10 februari.

Chinees Nieuwjaar is het belangrijkste feest in China. Het wordt 15 dagen lang gevierd en is een echt familiefeest. Families uit het hele land komen samen om elkaar, hun voorouders en de rijke tradities van het verleden te eren.

Nian

Er wordt volop vuurwerk afgestoken en huizen wordt met rood versierd. Volgens een oude legende bestond er ooit een monster dat Nian heette (Nyehn) en dat stilletjes de huizen van de mensen kon binnendringen en de bewoners aanvallen. Maar Nian bleek bang te zijn voor harde geluiden en de kleur rood, dus joegen ze hem weg met vuurwerk en rode versieringen in huis.

Het Chinese Nieuwjaar eindigt met een prachtig Lantaarnfestival waarbij miljoenen rode lantaarns de straten van heel China verlichten.  

Chinese astrologie

Het teken van het Chinese Nieuwjaar wordt bepaald door de Chinese astrologie, die bestaat uit een cyclus van 12 jaar met voor elk Chinees jaar een dier. Je kunt het vergelijken met de 12 sterrenbeelden. Alleen zijn onze sterrenbeelden verbonden met een bepaalde maand en de Chinese dierentekens met een heel jaar. Dit jaar is het jaar van de Draak. De draak staat symbool voor kracht, wijsheid en succes. Zijn komst wordt geassocieerd met grote veranderingen, innovatie en vooruitgang. Perfect jaar om aan zelfontwikkeling te doen, nieuwe uitdagingen aan te gaan en je grenzen te verleggen.

Nieuwjaar

Wij, de westerse wereld, vieren Nieuwjaar op 1 januari. Eigenlijk niet logisch als je kijkt naar de cyclus van de natuur. Het Keltische Nieuwjaar valt op 31 oktober, net voor de Winter, de tijd waarin we ons terugtrekken in de rust en stilte. Het Chinese Nieuwjaar valt net voor de Lente, de komst van nieuw leven en nieuwe mogelijkheden. Vanuit de natuur gezien zijn deze feesten veel logischer dan het westerse Nieuwjaar, wat midden in de Winter valt.

En niet alleen de Chinezen hanteren een andere kalender en een andere jaartelling. Zo is er bijvoorbeeld ook een Islamitische kalender, Joodse kalender en hindoeïstische kalender en wordt, aan de hand van deze kalenders, Nieuwjaar op een andere dag gevierd.

Dus voel je niet verplicht om alleen Nieuwjaar te vieren op 1 januari, er zijn tal van mogelijkheden. Vier Nieuwjaar en vier het leven op de dag die voor jou goed voelt.