Op 2 februari staat in het teken van het christelijke Maria-Lichtmis en het Keltische Imbolc. Niet iedereen is bekend met de Keltische jaarfeesten. Maar als je je erin verdiept kom je erachter dat de essentie van de feesten hetzelfde zijn en dat de oude tradities en rituelen van de oorspronkelijke heidense jaarfeesten terug te vinden zijn in de christelijke feesten.
Oermoeder
In beide feesten eren we de “oermoeder”. Bij Imbolc is dat moeder Aarde en de godin Brigid, bij de Maria-lichtmis is dat de Maagd Maria, de moeder van Jezus. Beide feesten staan ook in het teken van zuivering en speelt het Licht een belangrijke rol: Er wordt afscheid genomen van de donkere periode, de winter en we verwelkomen het licht, de Lente.
Maria-Lichtmis
Maria-Lichtmis behoort tot de oudste christelijke feesten en wordt gevierd 40 dagen na Kerstmis (2 februari). Het is dan ook het laatste christelijke feest wat verbonden is met Kerstmis. Men herdenkt het zuiveringsoffer dat Maria veertig dagen na de geboorte van Jezus volgens de joodse wet moest brengen. Vrouwen werden toen tot 40 dagen na de bevalling als onrein gezien. Het feest wordt ook “ontmoeting van de Heer” of “de opdracht van de Heer” genoemd. Op deze feestdag worden traditioneel kaarsen gewijd en een kaarsenprocessie gehouden vóór de mis, vandaar de naam Lichtmis.
Imbolc
Imbolc gaat veel verder terug en vindt zijn oorspong vanuit de cyclus van de natuur. Dit feest valt precies tussen de zonnefeesten Midwinter en de Lente-equinox in en is een belangrijk zuiveringsfeest waarin we de Lente verwelkomen en dat de natuur weer tot leven komt. Imbolc verwijst naar de ronde volle buik, de vrucht, van Moeder Aarde. Het is de hoop op vruchtbaarheid van de akkers, wedergeboorte, de zon, het licht. Men vierde het licht in de duisternis, het ontwaken van het leven. En al hoewel de meeste groei zich nog diep onder de grond afspeelt, zie je her en der al tekenen in de natuur van leven, van ontwaking, van groei. Teken van de natuur dat de Winter zich terugtrekt en de Lente in aantocht is.
Vier het licht
Of je nu christelijke Maria-lichtmis viert of het Keltische Imbolc. Het gaat erom wat bij jou past, waar jij je het meest mee verbonden voelt en wat goed voelt voor jou.
❤ Vier het licht, vier de dag. Voel de magie, voel het leven.